Mercator Spletna trgovina
0

Maj je mesec, ki v srcih ljubiteljev vrtnarjenja in ustvarjanja na balkonih prebudi posebno navdušenje. Po dolgem zimskem spancu narava prebuja svojo polno moč, kar nas spodbuja k delovanju in načrtovanju novih projektov. Za mnoge med nami je to čas, ko z vso vnemo zavihamo rokave in se lotimo dela na vrtu ali balkonu. Toda kaj točno ljubitelji vrtnarjenja počnemo v maju?

Kaj delamo v zelenjavnem vrtu?

Maja se na zelenjavnem vrtu zvrstijo različna opravila – od sajenja sadik, gnojenja do zaščitnih ukrepov pred boleznimi in škodljivci. Pri presajanju vse vrst zelenjavnih sadik zmanjšujemo stres ob presajanju z uporabo vitaminskega in aminokislinskega kompleksa Bio Plantella Vita, in sicer v koncentraciji 30 ml/5 l vode. Tako jim bomo omogočili dobro ukoreninjanje brez stresa. Na prosto se presaja plodovke, ko je jutranja temperatura vsaj 10, in dnevna temperatura vsaj 20°C. Pred sajenjem tla dobro založno pognojimo z organskim gnojilom Plantella Organik K, pri čemer 1 kg gnojila zadostuje za 3 m². Od presajanja naprej sadike plodovk dognojujemo s tekočim biostimulatorjem Bio Plantella Organsko za paradižnik, ki vsebuje morske alge. Uporabljamo ga na 10 dni. Na ta način bomo rastline okrepili in povečali kakovost pridelka.

Poleg plodovk so na našem vrtu velike porabnice hranil tudi kapusnice. Dognojujmo jih tedensko z organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit Univerzal. Pri čebulnicah – poru, česnu čebuli in šalotki – pogosto zamenjamo rumenenje listov zaradi pomanjkanja hranil z bolezenskimi znaki. Rastline najprej okopljimo in nato še zalijmo z biostimulatorjem Bio Plantella Vrt. Prvi škodljivci se na vrtu pojavljajo že spomladi. Čebulnicam še vedno grozi čebulna muha, zato mednje namestimo Bio Plantella Rumene lepljive plošče proti čebulni muhi.

Zasadimo balkonsko cvetje

Pri izbiri zemlje za balkonsko cvetje se moramo zavedati, v kakšnih pogojih bodo naše rastline rasle – imele bodo omejen prostor, temperatura bo pogosto presegala običajno temperaturo tal, tudi količina vode je omejena. Zato izberimo kvalitetno 5-komponentno zemljo Plantella Balkonia in s tem rastlinam zagotovimo kar se da najboljše pogoje. Zemlja vsebuje vsa potrebna hranila za začetno rast balkonskega cvetja, vsebuje tudi aktivatorje cvetenja in vitamine. Za boljše zadrževanje vode ima dodan zeleni kompost. Cvetoče rastline potrebujejo veliko hranil, da lahko bujno cvetijo, zato jih redno dognojujemo s tekočim gnojilom Plantella Cvet, ki vsebuje vsa potrebna mikro in makro hranila, poleg tega pa ima še dodan izvleček morskih alg ter aktivatorje cvetenja in vitamine za kar se da bujno cvetenje. Če se nam na rastlinah pojavijo uši, jih poškropimo z naravnim insekticidom Bio Plantella Kenyatox.

Uredimo okrasni vrt

S pomladjo se prebujajo tudi cvetoče rastline. Prve vrtnice so že zacvetele, zato jih dognojimo s kristalnim gnojilom Plantella Specialno gnojilo za vrtnice. Tako bomo nadomestili hranila, ki jih bodo rastline porabile za cvetenje. Ne pozabimo tudi na preventivno zaščito vrtnic pred boleznimi – še posebej črno listno pegavostjo. Rastline redno tedensko in po vsakem dežju škropimo s pripravkom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur. Ne pozabimo pognojiti tudi preostalih cvetočih grmov - kisloljubne okrasne rastline (rododendron, azaleja, hortenzija,…) pognojimo s Plantella Specialnim gnojilom za rododendrone, preostale okrasne rastline pa s Plantella Specialnim gnojilom za okrasne rastline.

Zaščitimo rastline pred polži

Ker pa je letošnji maj dokaj deževen, se na našem vrtu najde tudi veliko polžev. Vrt pred njimi zaščitimo z uporabo sredstva v obliki modrih granul Bio Plantella Arion.

Pozor – tudi klopi so že aktivni

Klopi se skrivajo v grmovju, visoki travi in ​​listju, vendar pa se mnogi od nas ne zavedamo, da nas lahko ogrožajo tudi na našem zelenjavnem vrtu. Zato je izjemno pomembno, da pomislimo na svojo zaščito in sprejmemo temu primerne ter ustrezne ukrepe. Oblečemo dolge hlače svetlih barv in dolge rokave in se zaščitimo z repelentom Effect Protect proti klopom


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene