Mercator Spletna trgovina
0

Kaj sejemo in sadimo v začetku jeseni?

Ko se poletje počasi poslavlja in narava začne spreminjati svoj obraz v jesenske barve, je čas, da se lotimo številnih projektov, ki bodo obrodili sadove v naslednjih mesecih. Eno od ključnih vprašanj, s katerim se soočamo, je: Kaj sejati in saditi na prazne gredice v tem prehodnem obdobju? Prepoznavanje pravilnih rastlin, ki jih je treba posaditi, ter razumevanje, kako izkoristiti to obdobje za najboljši možni uspeh, sta ključnega pomena za vsakega strastnega vrtnarja.

Motovilec in rukola

Rukolo in azijsko listno zelenjavo je smiselno sejati v vrste na vrtu, kar nam omogoča lažje obrezovanje, oskrbovanje ter preprečevanje razrasta plevela. Celo med vrste prezimne solate jih lahko dodamo brez težav. Priprava gredic pred setvijo ne zahteva dodatnega gnojenja. Rukolo lahko večkrat režemo, po obrezovanju pa je koristno zaliti s tekočim organskim gnojilom, na primer Bio Plantella Vrt . Ne mara pa zastajanja vode, zato je treba tla pred njeno setvijo obdelati z motiko.

Ker botanično sodijo v rod križnic, drugo leto na tem mestu ne smemo gojiti zelja, cvetače in drugih zelenjadnic iz skupine kapusnic. 

Rukola in azijske listnate rastline so tudi odlična izbira za zeleno gnojenje. Če ne morete vse porezati in porabiti, jih enostavno podkopljete. Vse prazne gredice lahko zasejete z rastlinami za zeleno gnojenje. V tem obdobju je še vedno primerno sejati facelijo in ozimna žita.

Kar se tiče motovilca, ga je mogoče sejati v več različnih terminih. Če niste imeli priložnosti sejati sredi avgusta, je še vedno čas za setev v začetku septembra, če želite svež motovilec v tekočem letu. Za setev naslednje pomladi pa je priporočljivo, da ga posejete v drugi polovici septembra. Idealno je, da s sejanjem pričnete približno 6-8 tednov pred pričakovanimi prvimi zmrzali na vašem območju. Motovilec raste dobro ob bok vsem vrtninam, a izberite mesto s soncem ali delno senco ter zagotovite dobro drenažo tal, saj motovilec ne prenaša prevelike vlage. Pred setvijo dodajte kompost ali organsko gnojilo Plantella Organik , da izboljšate rodovitnost tal, ter tla ustrezno pripravite, da bodo dobro prepustila zrak. Pred sejanjem dodajte kompost ali organsko gnojilo, da izboljšate plodnost tal.

Špinača in blitva

Špinačo je smiselno sejati do začetka oktobra, da zagotovimo neprekinjeno zalogo. Najbolje je, da jo sejemo v dvotedenskih intervalih od sredine avgusta naprej. Sejemo jo plitvo, približno za prst globoko, pri tem pa pustimo razdaljo okoli 30 cm med posameznimi semeni. Pomembno je vedeti, da je špinača sorodnica blitve in rdeče pese, zato je ne smemo saditi na gredice, kjer so bile te vrtnine prisotne v zadnjih treh letih. Odlična kombinacija za špinačo so gredice, kjer so prej rasli nizek fižol, grah, čičerika, leča, korenček ali peteršilj.

Blitva je vredna pozornosti, a jo pogosto spregledamo. Zadnjič jo lahko sejemo vse do konca avgusta, z namenom prezimovanja. Pomembno je, da se izognemo setvi blitve na gredice, kjer smo prej gojili rdečo peso ali spomladi špinačo, saj so te vrtnine sorodne. Blitvo lahko sejemo neposredno na stalno mesto, kjer je rasel krompir, hkrati pa je pametno nekaj sadik posaditi tudi v rastlinjak, kjer bodo listi na voljo skoraj vso zimo. Prav tako je primerna gredica, kjer smo že pobrali korenje.

Zimska solata in črna redkev

Pred setvijo zimske solate je pomembno, da gredice pripravimo tako, da bodo optimalno ustrezale njenim potrebam. Začnemo z rahljanjem tal, nato pa jih polovično pognojimo z organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik (1 kg/10 m2). Ta korak priprave omogoča, da bodo rastline imeli dovolj hranil za uspešno rast.

Setev zimske solate je običajno priporočljiva do začetka oktobra, čeprav jo lahko v septembru in sredi oktobra še vedno sadimo s pomočjo sadik. To omogoča prilagodljivost glede na vremenske razmere in podnebje.

Če se pojavijo polži, gredice obdamo z naravno vabo, kot je Bio Plantella Arion. Te modre granule imajo takojšen učinek proti različnim vrstam polžev in pomagajo zaščititi okrasne gredice, zelenjavni vrt in jagode pred njihovo škodljivo prisotnostjo.

Ne pozabimo tudi na črno redkev, ki je kljub svoji manjši rasti pozimi še vedno zdravilna in jo lahko sejemo med različne vrste solate.

Kapusnice in nadzemna kolerabica

V tem obdobju je še vedno mogoče presajati sadike nekaterih kapusnic, ki bodo dobro uspevale na mestu, kjer smo že pobrali krompir. Prav tako jih lahko sadimo v bližini čebule. V primeru vročega in suhega poletja bomo verjetno bolj uspešni s sajenjem sadik, da se rastline ne izsušijo. Pri sajenju kapusnic se priporoča sejanje dveh do treh semen skupaj.  Ko rastline vzkalijo, bodo senčile druga drugo. Kasneje, ko se razrastejo, je priporočljivo odstraniti šibkejše rastline in ohraniti le najmočnejše sadike.

Kitajski kapus lahko v tem času zgolj še presajamo, saj je za setev že skoraj prepozno. Vendar pa še vedno lahko tako sejemo kot tudi presajamo nadzemno kolerabico.

Pripravimo se na sajenje čebule in česna

Pri sajenju čebule ni potrebe po hitenju, in enako velja za saditev zimskega česna. Najboljše je, da obe vrtnini sadimo v mesecu oktobru, pri česnu pa je priporočljivo počakati še dlje.

Jesenski česen se sadi v jesenskem obdobju, saj za oblikovanje strokov potrebuje določeno količino nizkih temperatur. Zato česen sadimo v začetku novembra. Pri sajenju česna in čebule je pomembno upoštevati, da ne uporabljamo hlevskega gnoja, temveč raje organsko gnojilo v obliki pelet, na primer Plantella Organik  (1 kg/10 m2). Prav tako ne gnojimo s kompostom.

Ne pozabite na varstvo čebulnic

Od začetka septembra do sredine oktobra sta čebulna muha in porova zavrtalka največja grožnja za rastline, kot so por, drobnjak in stoletni luk. Najboljši način za zaščito teh posevkov je uporaba preprostih, a učinkovitih metod. Priporočamo pokrivanje posevkov s tuneli iz agrokoprene, kar pomaga preprečiti dostop škodljivcev do rastlin. Poleg tega je pametno postaviti Bio Plantella Rumene lepljive plošče proti čebulni muhi  med gredice, saj te plošče zmanjšujejo tveganje napadov vseh letečih škodljivcev, vključno s čebulno muho. Rumena barva privablja muhe, ki se nato nalepijo na lepljivi zaščitni premaz in tako ne morejo doseči rastlin, kar zmanjšuje škodo na vašem vrtu.

Priprava tal je ključnega pomena

Pred ponovno setvijo ali sajenjem je priporočljivo plitko obdelati tla z motiko, da jih pripravite na nove rastline. Gredico pred setvijo ali presajanjem lahko obogatite s hranili z uporabo dolgo delujočega organskega gnojila, na primer Plantella Organik, ali visoko vrednostnega organskega gnojila, kot je Bio Plantella Nutrivit Univerzal . To bo zagotovilo, da bodo rastline imele zadostno količino hranil za zdrav in bujen razvoj.

Ko rastline rastejo, jih lahko še dodatno spodbudite z uporabo tekočega gnojila za vrtnine, na primer Bio Plantella Vrt. To bo zagotovilo, da bodo rastline prejele potrebna hranila za optimalno rast in razvoj, kar bo pripomoglo k boljšemu pridelku.

Pomagajte si s koledarjem sajenja in pobiranja vrtnin

koledarju sajenja in pobiranja lahko preverite, kaj lahko sadimo ali sejemo v tekočem mesecu in kdaj bomo zelenjavo pobrali. S klikom na izbrano vrtnino pa preberite še več koristnih nasvetov za bogat pridelek.

Plantellini strokovnjaki smo za vas pripravili pripomoček, s katerim vam želimo pomagati, da sta vaš vrt in krožnik vse leto polna domače, zdrave in sočne zelenjave.

Plantellini strokovnjaki


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene