Mercator Spletna trgovina
0

Ste že preizkusili vse mogoče trike, od nastavljanja gomoljev do rezanih jabolk, v upanju, da se boste znebili nadležnih strun na svojem vrtu? Verjetno ste doživeli obilo razočaranja, saj nobena od teh metod ni prinesla dolgoročnih rezultatov. Vendar pa se ne obupajte še! V tem članku bomo razkrili, zakaj te tradicionalne metode pogosto odpovedo in kako lahko prevzamete nadzor nad strunami na svojem vrtu brez nepotrebnega truda. Pripravite se na razumevanje skrivnosti učinkovitega obvladovanja strun ter ohranjanja zdravja in plodnosti vašega vrta.

Strune so nevidna grožnja v vašem vrtu

Strune so ličinke hroščev pokalic. Odrasli hroščki so vrtninam neškodljivi, ker se prehranjujejo z objedanjem listov in cvetnim prahom. Za razliko od njih so ličinke, ki se prehranjujejo na gomoljih krompirja, na korenju in drugih gomoljnicah in korenovkah, zelo škodljive. Največ težav imamo na njivah, ki so preteklo leto bile še travniki ali mejijo na travnike in na zapleveljenih. Strune najdemo še v starem uležanem hlevskem gnoju ali zapleveljenem kompostu.

A kako se strune sploh razvijejo?

Spomladi se po prezimovanju najprej prebudijo moški osebki hroščev. Po 14 dneh jim sledijo še samice. Sredi aprila se parijo nakar samice odložijo jajčeca v tla z gostim rastlinskim pokrovom (npr. travniki) ali v zapleveljen, uležan star hlevski gnoj. Po približno enem mesecu se iz jajčec razvijejo ličinke – strune. Med svojim razvojem se prehranjujejo z organsko snovjo v tleh. V tleh strune preživijo med 3 in 5 leti in se v tem času večkrat levijo. Največ škode povzročajo starejše ličinke, ki se zavrtajo v gomolje krompirja, korene korenja in repe, obgrizejo korenine, koreninski vrat in se zavrtajo vanj ter objedajo kalčke. Ko so ličinke dovolj velike se zabubijo. Istega leta jeseni se izležejo odrasli osebki, ki prezimijo in krog se sklene.

Pravočasno prepoznajte prisotnost strun

Že prisotnost 6 strun na 1 m2 posevka krompirja je kritično. V tem primeru je lahko škoda na vrtninah in pridelkih velika. Prisotnost strun ljubiteljski vrtnarji običajno spremljajo z nastavljanjem prerezanih gomoljev krompirja, jabolk, itd. Na vrtovih z velikim številom strun je to delo zamudno in neučinkovito. Prihodnje leto so na vrtu zopet prisotne strune. Z našim novim izdelkom  Bio Plantella Stop strune, ki ga najdete na policah Mercatorjevih trgovin, se lahko te težave rešite. Za preverjanje prisotnosti strun je dovolj ena feromonska vaba  Bio Plantella Stop strune za površino 3 ha.

Zaščitimo vrt pred strunami

Pri zaščiti vrta se najprej poslužujemo agrotehničnih ukrepov – kolobarja, obdelave tal, ustreznega gnojenja, itd. Ker strune najdemo tudi v uležanem hlevskem gnoju je izbira gnojila in njegove količine pomembna. Na vrtovih, kjer so strune že prisotne se odsvetuje uporaba hlevskega gnoja. Namesto njega uporabimo toplotno obdelano organsko gnojilo Plantella Organik. Med toplotno obdelavo uničimo vse škodljivce, ostanke bolezni in plevelov. Zaradi majhne vsebnosti vode v gnojilu bomo ob gnojenju dodali še celo več organske snovi, kot bi jo z enako količino hlevskega gnoja.

Vendar nam kdaj vsem našim preventivnim ukrepom navkljub težave povzročajo strune. Zaradi svojega razvojnega kroga so zelo trdovraten škodljivec. Z vabami iz prerezanega krompirja, jabolk, itd. le blažimo že nastalo škodo, saj lovimo že nastale ličinke.

Učinkovit slovenski proizvod za zaščito pred strunami

Uporaba vabe Bio Plantella Stop strune pa temelji na preprečevanju nastanka strun. Vaba vsebuje feromon, ki privablja samo odrasle osebke hrošča pokalice in tako prepreči parjenje in razvoj ličink. Na vrt jo moramo postaviti že zgodaj spomladi, takoj ko zemljo obdelamo. Ker so hroščki slabi letalci, se bodo ulovili v vabo. V tleh se tako ne bodo razvijale nove strune, bodo pa ostale še ličinke iz preteklih let. Z redno uporabo vabe bodo tako strune izginile z vašega vrta. Ena ampula s feromonom zadostuje za 3 mesece, potem je ampulo (brez da jo dpiramo) potrebno zamenjati.

Na voljo tudi Bio Plantella Stop strune refil, v kateri najdete še dve dodatni ampuli, kar naj bi zadostovalo za celotno sezono.


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene