5 pravil za večji in obilnejši pridelek
Spomladanski ritual vrtnarjenja je prinesel obilico dela in predanosti, ko smo s prekopavanjem, gnojenjem, sejanjem in sajenjem pripravili naš vrtiček na izjemno rodovitno vrtnarsko sezono. Zdaj, ko sonce nežno objema naše rastline in cvetje, smo priča čarobnim trenutkom, ko lahko že pobiramo svoje prve plodove. Vendar pa se sprašujemo, kako še dodatno izboljšati svoj pridelek? Kako zagotoviti, da bodo naši plodovi obilni, kakovostni in zdravi?
1. Pravilno zalivanje
Pravilno zalivanje lahko zelo prispeva k dobremu razvoju rastlin, predvsem pa njihovemu zdravju. Predvsem moramo vedeti, katere rastline lahko zalivamo po listih in katere to slabše prenašajo. Za zalivanje in škropljenje po listih bodo hvaležni: solata, radič, pesa in redkvice.
Medtem ko vodnih kapljic na listih prav gotovo ne marajo: paradižnik, fižol, zelena, bučke, kumare itd. Paradižniku celo tako zelo ni všeč, da zaradi omočenosti listov kdaj tudi zboli. Zato se potrudimo, da med zalivanjem močimo samo tla, mogoče tudi preko narobe obrnjenih odrezanih plastenk ob rastlinah.
Če je le mogoče, za zalivanje uporabljajmo deževnico, ogreto na zunanjo temperaturo. Ko temperature še niso previsoke, zalivajmo zjutraj, poleti pa se še bolj obnese večerno zalivanje, da si rastline ponoči v hladu opomorejo.
Zalivajmo rajši manj pogosto, pa takrat temeljito, pravimo, da v bistvu vrt namakamo. Če pa imamo možnost, si omislimo kapljični namakalni sistem.
Na pomanjkanje vode se bodo rastline odzvale z odpadanjem cvetov in cvetnih popkov, ušle bodo v cvet, nekatere bodo venele, plodovi pa lahko tudi malo zagrenijo (kumare). Listi se bodo zvijali, saj le tako lahko zadržijo izhlapevanje vode.
2. Primerno dognojevanje
Včasih opazimo, da rastline slabše rastejo ali pa imajo morda svetlejše liste. Naš naravni odziv na to je seveda dognojevanje. Večinoma pa ne gre za to, da primanjkuje hranil, temveč bolj za preprosto previsoke temperature, ki nekaterim rastlinam (npr. kapusnicam) ne odgovarjajo, ali pa za zbita tla. Prilagodite gnojenje glede na potrebe posameznih rastlin in upoštevajte navodila na embalaži gnojil.
Poleti bodo vrtnine najbolj hvaležne za krepitev s pripravki na osnovi alg, zato jim redno dodajamo Bio Plantella Vrt. Z redno uporabo rastlini občutno pospešimo metabolizem in povečamo rast in pridelek, zviša pa se tudi odpornost rastlin proti pozebi in drugim stresnim pogojem. Z dodanimi vitamini spodbujamo zdravo in enakomerno rast, ter tvorbo okusnih in sočnih plodov.
3. Nujno dodajanje kalcija
Vrtnine v času intenzivne rasti in oblikovanja plodov potrebujejo več kalcija. Ta se v tleh izredno hitro izpira, zato ga je treba dodajati s foliarnimi gnojili. Najpogostejši znaki pomanjkanja kalcija :
- Pri kapusnicah odmirajo notranji listi, propadajo brsti, rjavijo robovi mladih listov, cvetača pa ima lahko steklaste rože.
- Fižol je zbite rasti, listi rumenijo, mladi poganjki venijo, stroki pa so nepravilno razviti.
- Pri paradižniku, papriki in jajčevcu opazimo črno gnilobo okoli muhe plodov.
- Na bučnicah se sušijo plodiči.
Kalcij dodajamo z organskim kalcijevim gnojilom Bio Plantella Kalcijem za paradižnike, ki ima trojno delovanje. Je biostimulant za rastline, gnojilo in obenem pomaga pri boljšem prenosu kalcija in ostalih mikroelementov v rastlino. Uporabljamo ga od oblikovanja ploda do zrelosti vsakih 7 – 10 dni v koncentraciji 30 – 40 ml / 10 l vode.
4. Zaščita po neurjih
Neurja z močnim dežjem, sodro ali točo lahko naše vrtnine precej poškodujejo.
Paradižnik, kumare, bučke, jajčevec in paprike bodo preživeli, če je steblo ostalo in so prva kolenca živa, bo pa seveda manjši pridelek. Solata, endivija in radič, ki še nimajo glav, se bodo ravno tako obrasli. Obrastejo se tudi rdeča pesa, peteršilj in krompir, malo slabše pa korenček.
Po neurju odstranimo vse polomljene in poškodovane dele in rastline takoj poškropimo z ekološkim varovalnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur. Dva dni pozneje poškropimo še s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita, ki vsebuje vitamine B, aminokisline in huminske kisline za hitrejšo regeneracijo. Zemljo zrahljamo, da lahko ponovno sprejema vodo in hranila. Če smo jo zastrli z zastirko, bomo preprečili zbitost tal.
5. Zaščita pred boleznimi in škodljivci
Zaščita rastlin pred boleznimi in škodljivci je ključnega pomena za ohranjanje njihovega zdravja in zagotavljanje obilnega pridelka Redno opazovanje rastlin je pomembno, saj lahko zgodnje odkrivanje bolezni omogoči hitrejše ukrepanje in preprečitev njihovega širjenja.
Če želimo na vrtu zmanjšati naval bolezni, poleti ne dognojujemo z dušikom, temveč za krepitev uporabimo pripravke na osnovi alg Bio Plantella Vrt. Vrtnine redno preventivno škropimo z naravnim varovalnim sredstvom Bio Plantella Natur , paradižnike pa z Bio Plantella Vital
Rastline redno pregledujemo in jih škropimo s pripravkom Bio Plantella Thymi, ki insekte odganja od rastlin. Za zastirko uporabimo močno dišeča zelišča, ki škodljivce s svojim vonjem zmedejo.
Ob vrtninah sadimo: česen, čebulo, redkvice, kumino, timijan, žajbelj in šetraj. Izogibamo se modri barvi na vrtu, ker privlači tripse. Nekatere vrtnine prekrijemo z mrežami, nastavimo pa tudi Bio Plantella Rumene lepljive plošče proti čebulni muhi, ki zmanjšajo naval drugih letečih škodljivcev.
Za pravočasno prepoznavanje težav v vrtu in pravilno ukrepanje si pomagamo s Plantellinim slikovnim vodičem SOS Vrtnar
Plantellini strokovnjaki