Mercator Spletna trgovina
0

Ali ste vedeli, da beseda »baterija« izvira iz starofrancoske besede »baterie«, kar pomeni »dejanje tolčenja«, ki se nanaša na skupino topov v bitki. Vsaka baterija je sestavljena iz komponent: pozitivna elektroda, negativna elektroda, elektrolit in separator. Povprečen človek ima doma 2 gumbni bateriji in 10 običajnih (A, AA, AAA, C, D, 9V) ter na leto zavrže 8 baterij. Rok trajanja na škatli baterij še ne pomeni, da jih je treba po tem zavreči. Žal kljub ozaveščanju še vedno del odpadnih baterij konča med mešani komunalnimi odpadki, kar bi lahko preprečili z vestnim in pravilnim ravnanjem uporabnikov. Postopek recikliranja odpadnih baterij je preprost in vsaj 70 odstotkov baterije se lahko ponovno uporabi.

Kako se pravilno ravna z baterijami?

  • Ne hranimo jih na vročini, nove baterije hranimo v originalni embalaži in jih nikoli ne mešamo z drugimi predmeti, da ne pride do iskre ali požara.
  • Ne mešamo starih baterij z novimi, ker to lahko skrajša življenje novih.
  • Ne izpostavljamo jih ognju, saj lahko povzroči eksplozijo baterije.
  • Vedno očistimo površine, s katerimi bodo prišle v stik baterije, s tem poskrbimo za neprehitro praznjenje baterije.
  • Uporabljamo baterije, ki jih je mogoče ponovno polniti.
  • Ne odpirajmo obloge baterije.
  • Nedelujoče baterije zbiramo in oddajamo ločeno v posebne zabojnike. Doma namestimo posebno škatlo za odpadne baterije, kar bo olajšalo njihovo zbiranje in pravilno odlaganje.
  • Prednost dajemo napravam s kablom in ne z baterijami.
  • Predno oddamo v reciklažo stare aparate, iz njih odstranimo vse baterije.

Zakaj je potrebno odpadne baterije ločeno zbirati in reciklirati?

Odpadne prenosne baterije in akumulatorji (OPBA) vsebujejo težke kovine (kot elektrode) in druge nevarne snovi oz. spojine (kot elektrolite), ki lahko ob nepravilnem ravnanju povzročajo negativne vplive na zdravje ljudi in okolje. Kot elektrode najdemo v baterijah  kadmij, živo srebro, svinec, krom, srebro, cink, litij, nikelj, mangan, baker itd. Kot elektrolite pa najdemo različne spojine: amonijev klorid, cinkov klorid, kalijev hidroksid, natrijev hidroksid, organokovinske spojine, žveplovo kislino itd.

Potencialno nevarnost predstavljajo, ker lahko onesnažijo tla in vodo (reke, jezera, podtalnico) s kovinami in kislinami, ki izhlapijo v zrak ob sežiganju ali pronicajo iz odlagališč za trdne odpadke v tla, podtalnico. Posledično lahko povzročijo bolezni pri vseh živih bitjih. Zato moramo z baterijami in akumulatorji ravnati skrbno, vsekakor ne sodijo med mešane komunalne odpadke ali na divja odlagališča, saj takrat obstaja možnost, da se težke kovine pojavijo v izcednih vodah iz odlagališč ali v gozdu in počasi pronicajo v zemljo, površinske ali podtalne vode.

Z recikliranjem baterij prihranimo veliko energije, poleg tega pa ohranjamo naravne vire, saj lahko plastiko in kovine, ki jih pridobimo z recikliranjem odpadnih baterij, uporabimo pri izdelavi novih. Danes je mogoče reciklirati skoraj vsako baterijo.

Poiščite odlagalna mesta v poslovalnicah M Tehnika.


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene