Mercator Spletna trgovina
0

Ne glede na obseg škode, ki so jo povzročile poplave, je pravilna izbira in uporaba zidnih premazov ključnega pomena pri zagotavljanju dolgotrajne zaščite in obnove notranjih in zunanjih stenskih površin.

SANACIJA ZUNANJIH STENSKIH POVRŠIN

Osnovno čiščenje in sušenje

Ne glede na vrsto objekta in tip gradnje, je po umiku vode prvi korak odstranitev naplavin s fasadnih površin (blata, kamenja, vej, ipd.), ki jih je poplavna voda pustila za seboj. Nato sledi mehansko čiščenje fasad, pri čemer je priporočljivo uporabiti vročo vodo pod pritiskom, a paziti, da se med čiščenjem ne poškodujejo zaključni sloji fasade.

Razkuževanje zunanjih stenskih površin

Med sušenjem fasadnih površin jih razkužimo z biocidnim sredstvom SPEKTRA Sanitol concentrate.

Sanacija fasadnih površin ki so obdelane s toplotnoizolacijskim sistemom (TIS), sanacija fasadnih površin brez toplotne izolacije.

Obnovitveno barvanje zunanjih stenskih površin po sanaciji

Zaščita fasadnih površin je predvsem zaščita pred vodo in zračno vlago. To zaščito opredeljujemo z dvema lastnostima fasadnih barv: paroprepustnost in navzemanje vode. Optimalno zaščito nudijo fasadne barve, ki so istočasno visoko paroprepustne in minimalno navzemajo vodo. V programu SPEKTRA fasadnih barv sta za obnovitveno barvanje najbolj primerni SPEKTRA Facade Universal in SPEKTRA Renoxan.

Več o sanaciji zunanjih stenskih površin v zloženki TUKAJ. Oglejte si video TUKAJ.

SANACIJA NOTRANJIH STENSKIH POVRŠIN

Osnovno čiščenje in sušenje

Po umiku vode je sicer potrebno stenske površine najprej umiti s toplo vodo in blago raztopino običajnih gospodinjskih detergentov. Čiščenje lahko opravljamo ročno ali pa, če je to mogoče, s pomočjo stroja za pranje pod pritiskom. Sledi sušenje stenskih in talnih površin v vseh poplavljenih prostorih s pomočjo razvlažilcev, tj. kondenzacijskih sušilnih naprav.

Razkuževanje notranjih stenskih površin

Ker obstaja velika verjetnost, da so poplavljene površine kontaminirane, začnemo z razkuževanjem že v fazi sušenja. Poplavljene stenske površine ter še vsaj 30 cm nad nivojem, do katerega je segala voda, premažemo z biocidnim sredstvom SPEKTRA Sanitol concentrate (zaradi velike vlažnosti površin in s tem verjetnosti pojava plesni, je najbolje, da uporabimo nerazredčen izdelek).

 

Izvedba sanacije pred obnovitvenim barvanjem

Nepoškodovani premazi

Če so razkužene stenske površine le umazane, oplesk pa ne odstopa, niti ni mehansko poškodovan, zadoščata 2 sloja ene od visoko paroprepustnih notranjih zidnih barv z dodatkom biocidne zaščite suhega premaza.

Manjše poškodbe

Pred barvanjem preverimo oprijem starih slojev. Za izboljšanje oprijema obnovitvenega premaza je v primeru več starih slojev barve potrebno stenske površine impregnirati s SPEKTRA Impregnation Acryl Special. Pri večjih neravninah uporabimo izravnalno maso SPEKTRA Level Rough, ki jo lahko nanesemo v skupni debelini do 6 mm, nato pa površino fino zagladimo s SPEKTRA Level Medium ali SPEKTRA Level Medium Light.

Globoke mehanske poškodbe

Če med pregledom stenskih površin ugotovimo, da so opleski in celo podložni zidarski ometi zelo namočeni, napihnjeni in odstopajo od podlage – kar je pogosto že vidno med čiščenjem in sušenjem, jih je potrebno lokalno ali celo v celoti odstraniti, dokler ne pridemo do trdne podlage. Globina in obseg odstranjenih plasti opleskov, izravnalnih mas ter ometov določata nadaljnjo sanacijo s podložnimi apnenocementnimi ometi, sanirnimi ometi in končnim zaglajenjem s finim apnenocementnim ometom.

Obnovitveno barvanje

Način obnovitvenega barvanja je odvisen od stanja stenskih površin. V primerih, kjer obstaja večja verjetnost za rast plesni na zidnih površinah, je potrebno z ustreznimi ukrepi to preprečiti. Da bi omogočili čim hitrejše prehajanje vodne pare skozi stenske površine, uporabimo kot zaključni premaz visoko paroprepustne disperzijske barve, kot so SPEKTRA Classic Plus, SPEKTRA Perfect White, SPEKTRA Fresh&Easy, SPEKTRA Super in SPEKTRA Extra. V barvo lahko dodamo SPEKTRA Anti Mould, s čimer za daljši čas zaščitimo premaz pred pojavom plesni.

Lahko pa kot zaključni premaz izberemo notranjo zidno barvo SPEKTRA Kitchen & Bathroom, ki že vsebuje biocidno zaščito suhega premaza, in je obenem prav tako visoko paroprepustna.

Blokiranje madežev na stenskih površinah

Če se po nanosu prvega sloja zaključnega premaza pojavijo rumeni madeži, je potrebno pred nadaljevanjem zaključnega barvanja izvesti blokado le-teh. Ker so ti madeži topni v vodi, jih ni mogoče prekriti z običajnimi zidnimi barvami na osnovi vode. Za učinkovito blokado uporabimo SPEKTRA Stain Block Grund, poltransparenten temeljni premaz na vodni osnovi, ki odlično blokira različne vodotopne madeže in preprečuje njihov pojav tudi po nanosu zaključne barve. SPEKTRA Stain Block Grund je že pripravljen za nanos, zato ga ne redčimo.

Več o sanaciji notranjih stenskih površin v zloženki TUKAJ. Oglejte si video TUKAJ.


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene