Mercator Spletna trgovina
0

Za vzgojo je krompir hvaležna vrtnina. Iz enega posajenega krompirja namreč lahko pridobimo veliko količino gomoljev, hkrati pa ne zahteva veliko nege in našega vloženega dela. S pravilno hrambo nas bo na naših krožnikih razveseljeval do pozne pomladi.

Priprava tal za sajenje je ključnega pomena

Štiričlanska družina v povprečju za celoletno zalogo krompirja potrebuje približno 100 m2. Da preprečimo napad bolezni in škodljivcev, je nujno štiriletno kolobarjenje.

Prazno gredo poleti zasejemo z mešanicami za zeleno gnojenje,  gnojila pa dodajamo ob jesenski ali spomladanski obdelavi tal.

Krompir je okopavina, ki za svojo rast potrebuje rahla, globoka in rodovitna tla z dovolj organske snovi. Ima plitev koreninski sistem, ki lahko dobro izkoristi hranila le, če so lahko dostopna. Ima visoke potrebe po kaliju, zahteva rahlo in vlažno prst med vso sezono. Izbor gnojil za krompir je poseben.

Zato so zanj prava organska gnojila. Med njimi je zagotovo najboljša izbira organsko gnojilo v obliki pelet  Plantella Organik, ki ga krompir nujno rabi za velike gomolje.

Najbolje je zemljo za sajenje krompirja pripraviti vsaj 7 - 14 dni pred nameravanim sajenjem. Organik potresite tik pred končno pripravo in ga zadelajte v tla  do 20 cm v globino. Tako bo na razpolago celotnemu koreninskemu sistemu.

Pred sajenjem krompirja pa ne smemo apniti, saj je potem veliko več krastavosti.

Koristi uporabe organskega gnojila Plantella Organik so opazne že v trenutni sezoni:

  • večja rodovitnost tal
  • večja biološka aktivnost tal
  • do 30 % večji pridelek
  • enakomerna rast in razvoj rastlin

Učinkovitost organskega gnojila Plantella Organik smo testirali pri vzgoji 3 najpogosteje gojenih sort krompirja v Sloveniji: Primura, Riviera in Desire. V primerjavi s kontrolno njivo smo na njivi, gnojeni s Plantella Organikom odmerili znatno višji pridelek na hektar:

Primerjali smo tudi vsebnost suhe snovi, sladkorjev, vitaminov in mineralov v različni zelenjavi, pridelani na njivi gnojeni s Plantella Organikom. Rezultati so pokazali znatno višjo kakovost:

5 nasvetov za sajenje krompirja:

  1. Kolobar naj bo vsaj trileten oz. še boljše, četrtleten. Le tako se bomo izognili zmanjšanju pridelka, pa tudi zmanjšali nevarnost za pojav bolezni in škodljivcev, posebej še navadne krastavosti in drugih patogenov, ki so prisotni v tleh.
  2. Krompirja ne sadimo ob paradižniku, papriki, jajčevcem in nekaterimi novejšimi vrtninami, kot so pepino in andska jagoda (jabolko).
  3. Krompirja ne sadimo prezgodaj. Zemlja mora biti topla, imeti mora vsaj 8 °C. Le če bomo nasad prekrili s prekrivno tkanino, lahko sadimo tudi prej.
  4. Čim drobnejši so semenski gomolji, težja kot so tla in višji kot so grebeni, tem plitveje sadimo. Na nagnjenih predelih tla obdelujemo in sadimo krompir prečno na nagib, da preprečimo odtekanje vode in erozijo.
  5. Pri normalni debelini 35-55 mm sadimo od 3,5 do 5 gomoljev na kvadratni meter, odvisno od pričakovanega števila in debeline gomoljev pri posamezni sorti in od bujnosti rasti. V praksi to pomeni okoli 25 kg semena na 100 m2. Gostota v vrsti je odvisna od medvrstne razdalje, ki naj bo čim večja, vsaj 60 cm pri zgodnjih sortah in 70 cm pri poznih sortah.
  6. Krompir dognojujemo pri osipavanju. Tako je gnojilo rahlo vdelano v tla. Najbolje bo to narediti pred dežjem, da se gnojilo takoj stopi in so hranila na voljo krompirju.

Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene