Mercator Spletna trgovina
0

Parket je čudovita talna obloga, ki jo najdemo v številnih domovih. Da bo vaš parket veliko let ostal lep, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako ga lahko zaščitite pred praskami. Če boste sledili tem preprostim nasvetom, bo vaš parket videti kot nov tudi po več letih uporabe, saj bo na njem manj poškodb.

Na novo položen parket krasno polepša prostor. Prav to je tudi razlog, da se za takšno vrsto talne obloge odloča veliko ljudi, pri tem pa je marsikdo slabe volje, ko se na parketu pojavi kakšna praska. Če je ta na vidnem mestu ali zelo velika, je to še toliko bolj moteče, še bolj pa je moteče, če se na parketu pojavi večje število prask, saj to še kako vpliva na njegov izgled.

Zakaj na parketu nastanejo praske?

Kakovosten, pravilno položen in vzdrževan parket je talna obloga z dolgo življenjsko dobo, katerega videz je lahko tudi po mnogo letih še vedno čudovit in brez večjih poškodb. Koliko bo na njem prask, pa je odvisno od tega, kako parket uporabljamo, kaj v prostoru počnemo, kako je prostor obremenjen in podobno. Če hočemo torej preprečiti nastanek prask na našem parketu, se moramo zato najprej vprašati, zakaj do njih sploh pride, nato pa poskusiti preprečiti vzroke za njihov nastanek.

Praske se na parketu lahko pojavijo iz različnih razlogov. Prav zaradi tega je pomembno, da:

Namestite otirač ob vhodu

Pri vhodu v stanovanje ali hišo namestite otirač ali pa na tem delu vgradite bolj obstojno talno oblogo, npr. vinil, laminat, … S tem preprečite vnos drobnih kamenčkov neposredno na parket, ki je naravna talna obloga.

Pohištva nikoli ne potiskajte ali drsajte po tleh

Če morate premakniti določen kos pohištva, je bolj pravilno, da tega dvignete in prenesete na drugo mesto. V primeru, da gre za večji in s tem tudi težji kos, lahko ta še ob drsanju ali med potiskanjem še bolj opraska tla. Pri takem premikanju pod pohištvo obvezno namestite filc ali čiste krpe za lažje premikanje.

Na stole namestite podložke ali drsnike iz filca

Stoli, mize, fotelji in kavči zagotovo predstavljajo tisti kos pohištva, ki ga po parketu največkrat premikamo. Vsakič, ko se želimo usesti za mizo, nekoliko premaknemo tudi stol, enako pa se zgodi, ko od mize vstanemo. Da se izognemo praskam na parketu, ki bi lahko nastale ob tem, je takoj po nakupu pohištva na njihove noge namestiti posebne podložke ali drsnike iz filca. Ti so včasih stolom in mizam že priloženi, če niso, pa se jih da kupiti tudi posebej. Enako velja za vse ostalo pohištvo, recimo fotelje ali kavč. Plastične podložke odstranite in jih nadomestite s filcem.

Parket lahko zaščitite tudi s preprogo

Eno od možnosti za zaščito parketa predstavlja tudi preproga. Če so vam preproge všeč, potem je to zagotovo dobra rešitev, sploh ker je danes na voljo več različnih možnosti, materialov in vzorcev kot kdaj koli prej. Preprogo lahko namestite na primer pod klubsko mizico, na sredo dnevnega prostora ali sobe, v kateri se igrajo vaši otroci, pa tudi kam drugam. Če boste izbrali bolj mehko in debelo preprogo, bo parket na tak način še bolj zaščiten pred praskami in drugimi poškodbami, pa tudi pred padci predmetov na tla. Bodite pozorni, da v primeru vgrajenega talnega ogrevanja izberete primerno preprogo, da ne prihaja do poškodb na parketu.

Uporabite podlogo za zaščito tal

Parket lahko opraskajo tudi koleščka pisarniškega stola. Na trgu so na voljo posebne podloge za zaščito tal, ki jih namestite pod pisarniški stol. Takšna podloga je izdelana iz odporne plastične mase, zato dobro zaščiti tla, hkrati pa skoraj neopazna, saj je prozorne barve. Gre za zelo praktično in funkcionalno rešitev, s pomočjo katere lahko zaščitite vse bolj izpostavljene dele tal.

Kaj narediti, če se na parketu pojavi praska?

Preventivni ukrepi so zagotovo najboljša zaščita proti praskam na parketu. V primeru, da se na parketu pojavi kakšna praska, pa nikar ne bodite preveč slabe volje – večino vrst parketa se namreč da ponovno pobrusiti. Za to se je najbolj pametno odločiti, ko je takšnih poškodb več ali po več letih uporabe, saj na tak način parket obnovimo in poskrbimo za osvežitev njegovega videza. To velja za lakiran parket.

Če imate oljen parket, pa je možno rahlo obrusiti celo samo eno desko, kar omogoča še bolj enostavno odpravo prask – desko lahko pobrusite in na novo naoljite celo kar sami. Odprava praske na oljenem parketu je tako res preprosta in vam ne bo vzela veliko časa. Potrebno je le upoštevati kakšno olje je uporabljeno na parketu in ga seveda enakega uporabiti pri obnovi deščice.

Parket vam lahko položijo tudi naši izkušeni mojstri. Za več informaciji se obrnite na prodajno osebje v najbližji poslovalnici M Tehnika

Oglejte si ponudbo talnih oblog


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene