Mercator Spletna trgovina
0
Spoštovani kupci! Obveščamo vas, da v času odprodaje v prodajalnah M Tehnika nakup preko spletne trgovine M Tehnika ni mogoč. Vabimo vas, da obiščete naše prodajalne in izkoristite dneve ugodnih nakupov in sicer od 21.11.2024 -30% prihranek na celoten nakup (popusti se ne seštevajo, ne velja za izdelke v akciji).

Priprava tal je osnova za uspešno vrtnarjenje vso sezono, zato je zelo pomembno, kako se tega lotimo. Napake pri tem opravilu lahko močno vplivajo na vsa naslednja opravila, predvsem pa na težave pri rasti in razvoju rastlin in tudi večji občutljivosti na napad bolezni in škodljivcev. To vse pa seveda zmanjšuje količino in kakovost našega pridelka.

Z upoštevanjem 5. korakov si lahko zagotovite super rodovitno zemljo in povečate svoj pridelek tudi za 30 %.

1.         VRTNARIMO, KO JE ZEMLJA SUHA

Obdelovanje in hoja po mokri zemlji sta za tla škodljiva, ker jih zbijejo, jim uničijo strukturo, škodijo mikroorganizmom in iztiskajo zrak iz tal, ki je potreben za živa bitja. Zemljo lahko začnemo obdelovati šele takrat, ko se prst ne prijemlje za orodje in naše čevlje.

2.           TLA OBDELAMO PRIMERNO TIPU PRSTI V NAŠEM VRTU

Vsi si želimo v vrtu rodovitne prsti za odličen pridelek. Da bi jo izboljšali, pa moramo najprej ugotoviti tip prsti. Ta je sestavljena iz različno velikih delcev, ki jih v grobem sestavljajo:

  • pesek (premer delcev 2 - 0,02 mm),
  • melj ( premer: 0,02 – 0,002 mm) in
  • glina (premer manjši od 0,002 mm).

Če poznamo mešanico osnovnih delcev, vemo, koliko majhnih in velikih por je v zemlji in kako to vpliva na razmerje med hranili, zrakom in vodo.

DOMAČA SEDIMENTACIJSKA ANALIZA VRTNIH TAL

Tip tal določimo s sedimentacijsko analizo:

  1. v kozarec damo zemljo
  2. zalijemo jo z vodo v razmerju 1 : 4
  3. pretresemo
  4. pustimo stati 24 ur

Po 24 urah, ko se talni delci usedejo, pogledamo, kakšna je tekstura tal.

Ko ugotovimo tip zemlje, lahko s pravilno obdelavo izboljšamo njene lastnosti in jih prilagodimo potrebam vrta:

Težka glinasta tla izboljšamo z organsko snovjo v obliki kakovostnega organskega gnojila Plantella Organik, saj bo obogatila strukturo tal, povečala prostor med delci in s tem preprečevala nastajanje zbitih tal. Obdelujejo jih z globokim lopatanjem in obračanjem.

Tudi če imamo ilovnata tla, jih bomo izboljšali s spomladanskim gnojenjem z 100 % organskim dolgodelujočim gnojilom, kot je Plantella Organik. Vsake 2 leti moramo taka tla rahljati in obračati zemljo.

Peščenih tal ni potrebno prekopavati, spomladi jih samo globlje prerahljamo. Nujno pa potrebujejo precej kakovostne organske snovi, saj le-ta povečuje sposobnost zadrževanja vode in hranilnih snovi. To dosežemo z dodajanjem Planetella Organika, 2 kg / 10m2. 

Če želimo izboljšati lastnosti tal ter s tem prepreči izpiranje hranil, zrahljati tla in omogočiti v tleh lažje kroženje zraka in vode, uporabimo Plantella Biovit , ki je kombinacija bentonitne in zeolitne kamninske moke. In še več, nase veže tudi vse morebitne toksične snovi v tleh.

3.           POSKRBIMO ZA PRIMEREN PH TAL

Kislost tal je zelo pomembna za pridelovanje rastlin. Določa jo pH vrednost. Primeren pH zagotavlja optimalno dostopnost hranil. V preveč kislih ali preveč bazičnih tleh je rastlinam dostopnih manj hranil.

V Sloveniji je približno samo tretjina kmetijskih zemljišč prekislih, zato je apnenje tal kar na pamet velikokrat neupravičeno ali celo škodljivo. Presežek apna lahko povzroči poškodbe, ki jih zelo težko popravimo. V tleh nastane močna alkalna reakcija, zaradi katere se v prsti vežejo pomembni mikroelementi in tudi fosforna kislina.

Smiselno je pred pripravo tal preveriti kislost, kar lahko preprosto naredimo z lakmusovimi papirčki, destilirano vodo in plastičnim kozarčkom. Tla z nizkim pH izboljšamo s sredstvom za zmanjševanje kislosti Plantella Kalcivit.

4.           UPORABIMO PRIMERNO ORGANSKO GNOJILO

Ključ rodovitnosti pa je kljub dobri pripravi tal prav gotovo kakovostno organsko gnojilo. Zavedati se morate, da je za dobro uspevanje rastlin pomembna stalna in dobra sestava tal, zato je izbira kakovostnega in enostavnega organskega gnojila ključna.

A niso vsa organska gnojila enaka:

Pri izbiri najboljšega organskega gnojila za vaš vrt naj bo glavno merilo kakovosti odstotek organske ali suhe snovi, pa tudi drugih hranil, ki jih rastline potrebujejo. 

Najbolj prodajano 100 % organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik vsebuje vsa glavna in mikrohranila NPK v organski obliki in je primerno za pripravo tal in dognojevanje vseh vrst rastlin. Zaradi posebne obdelave hranila sprošča skladno s temperaturo in potrebami rastlin ter tako zagotavlja enakomerno prehranjenost rastlin tudi do 6 mesecev.

Ima najvišji delež ORGANSKE in SUHE snovi. Zato je poraba gnojila majhna. Povečuje rodnost tal in s tem omogoča do 30 % več pridelka, ki je tudi boljše kakovosti: več vitaminov in mineralov ter boljšega okusa.

5.           GNOJIMO PRAVILNO IN UPOŠTEVAMO POTREBE HRANIL

Pri gojenju vrtnin upoštevamo načela kolobarja, kar pomeni, da razdelimo vrt na poljine, navadno tri ali štiri glede na vrtnine, ki jih bomo tam sadili. Na prvi poljini sadimo vrtnine, ki potrebujejo največ hranil, na zadnji pa tiste, ki hranil praktično ne potrebujejo. V skladu s tem je potrebno poljine tudi pripraviti. Prvo poljino gnojimo s polno količino organskega gnojila Plantella Organik, drugo s polovično, tretjo s četrtino in zadnje ne gnojimo.

Več o tem si lahko preberete v članku: Vrtnine imajo posebne potrebe po hranilih (https://plantella.si/vrtnarski-nasveti/vrtnine-imajo-razlicne-potrebe-po-hranilih/)

Za vse prednosti organskega gnojenja, ki jih morate poznati, si PRISKRBITE BREZPLAČEN VODIČ: ORGANSKO GNOJENJE: ZDRAVA TLA – ZDRAVA HRANA (https://plantella.si/vodici-za-vrtnarjenje/vse-prednosti-ogranskega-gnojenja-ki-jih-morate-poznati-vodic/)

Plantelini strokovnjaki


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene