Mercator Spletna trgovina

V hladnejših dneh je kakovosten ogrevalni sistem izjemnega pomena. Obenem pa je nujno tudi zagotoviti načine, ki v toplih prostorih nenehoma ohranjajo zrak svež in blagodejen. Za ugodno bivalno klimo je zato ravno tako kot ogrevanje pomembno tudi redno prezračevanje prostorov. Z rednim prezračevanjem namreč preprečujemo visoko koncentracijo škodljivih delcev in plinov, ki lahko slabijo naše zdravje in počutje.

Kako obenem zagotoviti zadostno prezračenost prostorov kot tudi optimalne toplotne izkoristke ogrevalnih sistemov? Kdaj se priporoča uporaba vlažilnikov ali sušilnikov zraka? Spoznajte 3 najbolj pogoste stanovanjske zagate, ki lahko vplivajo na ugodno bivalno klimo v domovih.

Za ugodno bivalno klimo je zato ravno tako kot ogrevanje pomembno tudi redno prezračevanje prostorov.

Kako topel zrak kroži po prostoru

Hladen zrak je gostejši in težji od toplega, zato se ob vstopu v prostor najprej spušča proti tlom. Topel zrak, na katerega vplivajo vodna para v izdihanem zraku, kuhanje, kopanje, pranje in sušenje perila, pa po zgornji polovici prostora postopoma odhaja na prosto.

Prezračevanje je tako, še posebej v hladnejših mesecih, nujno za optimalno kroženje zraka v prostoru, saj na ta način tako nenehno zagotavljamo zadostno količino kisika za eno osebo, kar je 3,6 m3 zraka na uro. Glede na to, da različne raziskave trdijo, da v zaprtih prostorih preživimo skoraj 22 ur na dan, lahko že v štirih minutah zračenja, nekajkrat dnevno, zagotovimo ustrezno količino svežega zraka na osebo in uspešno očistimo zrak ter odpravimo morebitne neprijetne vonjave.

Prezračevanje je v hladnejših mesecih nujno za optimalno kroženje zraka v prostoru, saj na ta način tako nenehno zagotavljamo zadostno količino kisika za eno osebo, kar je 3,6 m3 zraka na uro.

Kako ob prezračevanju zagotoviti optimalne izkoristke ogrevalnih sistemov

Vsak dom ima svoje »hladne točke« - okenska stekla, spodnji in zgornji vogali prostorov in posamezni betonski deli sten, kjer zrak ne kroži. Na teh mestih je zrak, zaradi toplotnih izgub, hladnejši. Mnogi zato stavijo na sodobna okna, ki izjemno kvalitetno tesnijo. Tako preprečujejo morebitne toplotne izgube. Vendar se ravno zaradi izjemne utesnitve lahko zvišuje tudi relativna zračna vlažnost v prostoru. V primeru pomanjkanja lokalnih rekuperatorjev ali sistemov za lokalno prezračevanje, zrak namreč ne zmore vsrkati vse vlage in jo lahko v obliki kapljic izloči na površini. Tovrstne kritične točke v prostorih pa so tako lahko tudi ob izjemni utesnitvi občutljive na plesen.

Strokovnjaki notranjega ogrevanja v mesecih, ko se vsi zadržujemo v zaprtih prostorih, priporočajo nakup najrazličnejših vlažilnikov zraka, ki zagotavljajo nenehno optimalno 50-60% vlažnost v prostoru.

Poleg izbora ustreznih ogrevalnih sistemov, ki nagovarjajo izzive sprotnega odstranjevanja prekomerne vlage v prostorih, je nujno tudi prezračevanje in odvajanje izrabljenega zraka, smiselna pa je tudi uporaba sušilnikov oziroma razvlaževalnikov zraka. Razvlaževalniki zraka delujejo tako, da iz okolice nase vežejo vodo in tako nenehoma hladijo zrak. Obstaja več vrst razvlaževalnikov: parni, ultrazvočni in hlapilni, možna pa je tudi uporaba ionizatorjev.

Zakaj v zimskih mesecih velja staviti na vlažilnike zraka

V prostorih, ki niso ustrezno prezračeni, lahko nastane suh zrak. Ta pa lahko izsuši našo kožo, oči in sluznico dihal. Oči hitro postanejo rdeče, na trenutke pa se lahko pojavi tudi zamegljen vid. Strokovnjaki notranjega ogrevanja tako v mesecih, ko se vsi zadržujemo v zaprtih prostorih, priporočajo nakup najrazličnejših vlažilnikov zraka, ki zagotavljajo nenehno optimalno 50-60% vlažnost v prostoru. Na izbiro imamo različne vrste vlažilnikov - hlapilne, ultrazvočne in parne, ki se razlikujejo po tem, na kakšen način v prostore dovajajo vlago. Obenem je pri nakupu pomembno upoštevati tudi njihovo moč delovanja, zmogljivost vlaženja, glasnost in čas delovanja z enim polnjenjem rezervoarja.

Z rednim prezračevanjem namreč preprečujemo visoko koncentracijo škodljivih delcev in plinov, ki lahko slabijo naše zdravje in počutje.

Zaupajte strokovnjakom notranjega ogrevanja, ki vedo, kako vaš dom vedno ohraniti optimalno topel

M Tehnika strokovnjaki širom Slovenije že vrsto let opremljajo tako starejše domove in hiše kot novogradnje z najoptimalnejšimi ogrevalnimi sistemi in drugimi dodatki, ki spodbujajo ugodno bivalno klimo.

Zakaj je M Tehnika najboljše mesto za izbiro ogrevalnega sistema in najrazličnejših dodatkov:

  • M Tehnika se ponaša s široko izbiro različnih ogrevalnih naprav,
  • ob izbiri montaže se DDV pri nakupu zniža na 9,5%,
  • s pomočjo Pika kartice so možni tudi nakupi na obroke, brez obresti,
  • posebna ugodnost: koriščenje pik do konca izbranega bonitetnega obdobja (z zaključkom v januarju ali juliju) zagotavlja dodatne prihranke!

Obiščite ali pokličite vam najbližjo poslovalnico, kjer je možna tudi prodaja na daljavo in prevzem. V Spletni trgovini M Tehnika pa lahko izkoristite priložnost brezplačne dostave pri nakupu nad 200 €, tudi pri nakupu energentov.

Objavljeno na https://siol.net/dom/prenova-in-gradnja/kako-zagotoviti-ugodno-bivalno-klimo-543910


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene