Mercator Spletna trgovina
0

NASVET STROKOVNJAKA:

KAKO VZGOJITI ZDRAVE IN MOČNE SADIKE

Zgoden in obilen pridelek zelenjave omogoča le zdrava in močna sadika. Zato ne smemo pozabiti na čas prvih setev za sadike in setve na prosto ali zavarovan prostor. Vzgoja sadik pa ni vedno enostavna, saj je za ekološko samooskrbo in uspešen razvoj rastline potrebno upoštevati kar nekaj zakonitosti. Kdaj posejati, v kakšno zemljo in koliko zalivati – pri teh vprašanjih so vam v pomoč Plantellini strokovnjaki.

Pravočasno sejanje za prve sadike vrtnin

Setev jajčevca v zaščitenih prostorih je ena izmed prvih v koledarskem letu, saj rastlina potrebuje precej časa in toplote, da je primerna za presajanje. Takoj za njim uvrščamo papriko in paradižnik, ter cvetačo in brokoli: sejemo jih od februarja dalje v rastlinjak ali na okenske police. Da bo vzgoja sadike uspešna, poiščite ustrezne pripomočke in morebitne manjkajoče informacije. Za pravočasno sejanje in boljšo kalivost upoštevamo Setveni koledar Marije Thun z nasveti za vrtnarjenje Plantellinih strokovnjakov

Dobro seme je ključnega pomena

Ekološko seme je za vzgojo lastnih sadik bistvenega pomena. Pri nakupu bodite pozorni na poreklo in leto proizvodnje. Kupljeno seme ima na vrečki deklaracijo, na kateri je navedena tudi kalivost.

Za setev lastnih sadik uporabimo substrate, posebej prilagojene za setev. Z uporabo specialne zemlje za setev in pikiranje Bio Plantella Start, omogočimo hiter razvoj koreninskega sistema mladih rastlin. Ta zemlja iz najkakovostnejših naravnih šot in posebej fino mleto strukturo ustvarja idealno razmerje zraka in vode v območju korenin in omogoča, da se te pravilno razvijejo.

Z zemljo Bio Plantella Start, napolnimo primerne setvene posode, lončke ali setvenice – posebne plošče iz plastičnih materialov ali stiropora z večjim številom luknjic oz. setvenih mest. Najbolje je, da vsako leto uporabimo nove posode, ker se tako izognemo prenosu različnih bolezni, ki so v okuženem semenu. V lončke napolnjene z zemljo rahlo vtisnemo seme in popršimo z vodo.

Pogoji za vzgojo sadik

Takoj po setvi lahko pospešimo kalitev posejanih semen s poudarkom na plodovkah, in sicer tako, da jih prekrijemo s prosojno folijo. Pazimo, da to folijo, takoj ko seme vzkali, odstranimo, ker bo le-tako mlada rastlinica dobila dovolj svetlobe in toplote.

V začetku rasti potrebujejo rastlinice visoko, predvsem pa enakomerno dnevno in nočno temperaturo. Pomembno vlogo ima svetloba, saj se rastline ne smejo pretegniti. V dnevih s slabo osvetlitvijo je potrebno znižati temperaturo v prostoru in obvezno zmanjšati zalivanje. Vedno imamo sadike na mestu z veliko svetlobe. Seveda takoj po kalitvi nežnih rastlinic ne smemo izpostaviti direktnemu soncu.

Hranila imajo veliko vlogo, a v nizkih koncentracijah, saj gre za majhne rastline. Uporabimo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vita , ki s svojim vitaminskim in mineralnim kompleksom krepi rastlino, njen koreninski sistem in dviguje njeno odpornost.  Z dognojevanjem na 7 dni bomo dobili močnejše rastline, ki bodo lažje prenesle šok ob presajanju na prosto.  Ko opazimo prve liste, rastline začnemo krepiti tudi z naravnim varovalnim sredstvom proti boleznim Bio Plantella Natur, na osnovi njivske preslice. Sadike škropimo redno vsakih 7 do 10 dni.       

Pikiranje in varstvo sadik

Ko imajo rastlinice poleg kličnih listov razvite še tri liste, jih presadimo ali pikiramo v večje lončke – lahko uporabimo kar jogurtove lončke, ki jih spodaj preluknjamo, da lahko voda odteka. Utrjujemo jih za sajenje na prosto tako, da  pustimo okno vsaj pol dneva odprto. Pladnje lahko ob lepem in toplem vremenu prenesemo na prosto, nekaj dni pred sajenjem pa jih pustimo zunaj tudi čez noč.

Prve setve na prosto in zavarovan prostor

Prve setve krhkolistnih spomladanskih sort solate v neogrevane rastlinjake opravimo v januarju in februarju, do konca aprila pa v tople grede ali na prosto. Tudi endivijo sejemo februarja ali marca, nato pa spet junija. Če jeseni še niste posejali motovilca, to lahko storite zgodaj spomladi do sredine aprila. Bob sejemo naravnost na stalno mesto od začetka marca. Zelo uspešno kali že pri nizkih temperaturah zemlje (5 °C). Ker je občutljiv za vročino, so priporočljive zelo zgodnje setve, takoj ko je zemlja primerno ogreta. Sejemo ga naravnost na stalno mesto.

Načrtujte svoj vrtiček

Kolobarjenje je metoda, pri kateri se za dobro izkoriščenost zemlje vrtnine vsako leto premikajo po gredah v določenem zaporedju, hkrati pa je pri organizaciji vrta priporočljivo upoštevati tudi dobre in slabe sosede. Narišite načrt svojega vrta in določite, katere flance (kot so govorile naše babice) morate pravočasno vzgojiti, pa tudi koliko jih boste potrebovali za porabo svoje družine. Pri tem si pomagajte z nasveti priznanih vrtnarskih strokovnjakov in različnimi pripomočki, kot je npr. brezplačna aplikacija NarediVrt.si, ki na zabaven in enostaven način izriše načrt vašega domačega vrta in vam pomaga pri upravljanju le-tega.

Plantellini strokovnjaki


Nazaj

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani in piškotki za spremljanje statistike.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene